چیپست کارتریج پرینتر چیست؟

شناخت قطعات مختلف کارتریج و پرینتر مزایای بسیاری دارد. چیپست کارتریج ، مخزن تونر، مگنت، بلید، درام و فوم رولر چند نمونه از مهم‌ترین قطعات موجود در کارتریج هستند. در این مقاله قصد داریم توضیحات کاملی در مورد چیپست انواع کارتریج ارائه دهیم.

چیپست کارتریج چیست؟

چیست کارتریج پرینتر یک تراشه‌ی بسیار ظریف از جنس سیلیکون (silicon) است. این تراشه را به اختصار چیپ یا چیپست نیز می‌نامند. تراشه‌ی چیپ از جنس مواد نیمه‌ رسانا ساخته می‌شود. همچنین میزان ناخالصی موجود در متریال آن باید کنترل شده باشد. یک چیپست کارتریج معمولا از اجزای الکترونیکی زیادی چون مقاومت، ترانزیستور و خازن تشکیل می‌شود. اصلی‌ترین عضو این تراشه ترانزیستور است. اندازه‌ی چیپست اغلب در حدود یک اینچ تا یک سانتی‌‌متر متغیر است. فناوری ساخت این قطعات الکترونیکی بسیار پیشرفته است. تا حدی که روی یک میلی‌ متر از برخی نقاط این قطعه، صدها هزار عدد عنصر الکتریکی تعبیه شده است!

چیپست به بیان ساده، مغز حسابگر کارتریج محسوب می‌شود. این قطعه هم در پرینترهای لیزری و هم در دستگاه‌های کپی وجود دارد.

وظیفه‌ی چیپ کارتریج

تراشه چیپست کارتریج شمارنده‌ی تعداد صفحات پرینت شده توسط دستگاه کپی و چاپگر است. این تراشه‌ی الکترونیکی علاوه بر شمارش تعداد صفحات چاپ شده توسط پرینتر، وظیفه‌ی تشخیص سلامت کارتریج را نیز بر عهده دارد. بنابراین زمانی که کارتریج قدرت چاپ نداشته باشد، چیپ پیغام خطا به سیستم ارسال می‌کند. چیپست در هر بار شارژ یا تعویض کارتریج باید عوض شود.

 چیپست کارتریج در واقع از مقدار جوهر یا تونر باقی مانده در کارتریج اطلاعی ندارند. آن‌ها اطلاعاتی از تعداد کاغذ چاپ شده دارند. آن‌ها عدد موجود را با استانداردهای لازم مقایسه می‌کنند. بنابراین زمانی که تعداد چاپ برگه از عدد تعیین شده بیشتر باشد، چیپست خطای اتمام جوهر را ارسال می‌کند. به عنوان مثال اگر ظرفیت چاپ یک پرینتر پنج هزار برگه باشد، چیپست بعد از رسیدن به این تعداد چاپ، ارور می‌دهد.

چیپست کارتریج پرینتر

به صورت دقیق‌تر باید گفت که محاسبه میزان دقیق جوهر موجود در مخزن کارتریج به این دلیل که هیچ سنسوری در آن وجود ندارد امکان پذیر نیست. به همین دلیل چیپست با استفاده از میانگین جوهر مصرف شده برای چاپ یک صفحه همانند یک شمارنده معکوس عمل می‌کند. به این صورت که میزان جوهر مصرف شده برای تعداد صفحات چاپ شده را از مقدار جوهر اولیه کسر میکند. چنانچه مقدار باقی مانده عدد کمی باشد، اخطار کم بودن جوهر را فعال شده و توسط پرینتر یا کامپیوتر به کاربرد اطلاع داده می‌شود.

ضرورت استفاده از چیپست در کارتریج بیشتر در مواردی است که قصد خارج کردن کارتریج از پرینتر و استفاده از آن در پرینتر دیگری را داشته باشیم. در این مواقع اگر کارتریج را از پرینتر خارج کنیم و در پرینتر دیگری از آن استفاده نماییم، چیپست می‌تواند تعداد صفحات چاپ شده توسط کارتریج را به پرینتر دوم اطلاع رسانی کند. از این طریق میزان جوهر یا تونر داخلی کارتریج برای هر پرینتر محاسبه می‌شود.

انواع مختلف چیپست کارتریج

چیپست‌ها با توجه به کاربردی که دارند، به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. بنابراین برای انتخاب قطعه‌ی مناسب لازم است با انواع آن‌ها آشنا باشید.

  • چیپست کارتریج رنگی
  • چیپست کارتریج سیاه و سفید
  • چیپست کارتریج جوهری
  • چیپست نیم کاست درام

چیپست‌های رنگی در کارتریج‌های رنگی و جوهرافشان لیزری به کار می‌روند. این چیپست‌ها در رنگ‌های مشکی، آبی، قرمز و زرد در بازار موجود هستند. چیپست‌های سیاه و سفید برای کارتریج‌های سیاه و در رنگ مشکی موجود هستند‌. چیپست‌های درام نیز برای کارتریج‌های درام و به صورت تکی عرضه می‌شوند.

چیپست‌ها در برند‌های معروفی مثل توشیبا، اچ‌ پی و سامسونگ تولید و در بازار عرضه می‌شوند. هر کدام از این چیپست‌ها برای دستگاه مخصوص خود مناسب و کاربردی هستند.

برخی از چیپست‌ها قابلیت ریست کردن دارند. بنابراین شما بدون نیاز به تعویض کافی است هنگام شارژ مجدد آن‌ها را ریست کنید. بهتر است این کار را به افراد متخصص بسپارید. چرا که ریست کردن چیپست‌های برندهای مختلف ترفندهای خاص خود را دارد.

در کارتریج جوهری به جای چیپست از هد استفاده می شود.

مشکل رایج چیپست کارتریج ها

برخی از کاربران چیپست کارتریج با مشکلاتی در رابطه با استفاده از این تراشه‌ مواجه می‌شوند. یکی از رایج‌ترین مشکلات پیغام خالی بودن تونر است که در قسمت‌های قبلی در مورد آن صحبت کردیم. یعنی زمانی که کارتریج هنوز از تونر خالی نشده، پیغام خالی بودن آن روی صفحه نمایش ظاهر می‌شود. اگر چیپست همراه با کارتریج عوض نشود، این مشکل به وجود می آید. زیرا چاپگر‌ها بر اساس اطلاعات چیپست میزان تونر یا جوهر باقیمانده در کارتریج را محاسبه می‌کنند. به همین دلیل در صورتی که چیپست عوض نشود، همچنان خطای خالی بودن کارتریج نمایش داده خواهد شد.

اگر کارتریج چیپست عوض شده است اما مشکل همچنان وجود دارد، راهکارهایی که در ادامه می‌گوییم را امتحان کنید. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی باید در زمان تعمیر پرینتر و یا تعویض کارتریج، دستگاه خود را خاموش کنید. هم‌چنین اتصالات نامناسب و  یا نصب نادرست کارتریج‌ها می‌تواند باعث بروز چنین خطاهایی شود. به طور کلی نصب صحیح کارتریج بر اساس دستورالعمل‌های  شرکت سازنده می‌تواند تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.

در این مقاله اطلاعات کلی و مورد نیاز شما در مورد چیپست کارتریج ارائه شد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه یا پرسش سوالات خود می‌توانید از طریق بخش تماس با ما راه‌های ارتباطی با کارشناسان را مشاهده کنید.